5th WIFT GR Film Festival 50/50 EQUALITY IN CINEMA [ελλ/eng]

5th WIFT GR Film Festival
50/50 Equality In Cinema
50/50 Ισότητα Και Στον Κινηματογράφο
online.tainiothiki.gr | 24-28 November 2021


please, scroll down (under player) to Read Press Release in English


5o ΦΕΣΤΙΒΑΛ WIFT GR
50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο
Για την εξάλειψη της Έμφυλης Βίας

online.tainiothiki.gr
24-28 Νοεμβρίου 2021

Σημαντική Ενημέρωση ΠΑΡΑΤΑΣΗ του Φεστιβάλ, έως και τις 29 Νοεμβρίου 2021

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων διοργανώσεων, οι Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση – Ελλάδα (WIFT GR) και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζουν το 5o ΦΕΣΤΙΒΑΛ WIFT GR 50/50 ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, το οποίο πραγματοποιείται φέτος σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, στις 24-28 Νοεμβρίου 2021, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου).

Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει μεγάλο αφιέρωμα στη γενναία ντοκιμαντερίστρια Kim Longinotto, (Κιμ Λοντζινότο) με σειρά προβολών και masterclass ανοιχτό στο κοινό, καθώς και το στρογγυλό τραπέζι «Όχι, δεν είναι η ιδέα σου!», με συμμετοχή της Σοφίας Μπεκατώρου και φεμινιστικών οργανώσεων.
Θα προβληθούν συνολικά 20 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.

Όπως κάθε χρόνο, όλες οι προβολές και εκδηλώσεις του Φεστιβάλ προσφέρονται δωρεάν. Εξαιτίας των συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας, με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια του κοινού και των μελών του, το ΔΣ του WIFT GR αποφάσισε το Φεστιβάλ να διεξαχθεί διαδικτυακά, στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος online.tainiothiki.gr. Με φυσική παρουσία θα διεξαχθεί μόνο η πρεμιέρα του Φεστιβάλ, την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, στις 19:00, στην μεγάλη αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, με το ντοκιμαντέρ «Σάλμα».

Η βία ενάντια στις γυναίκες, αλλά και ενάντια σε όσες και όσους δεν συμμορφώνονται με τις εκάστοτε κοινωνικές συμβάσεις φύλου και σεξουαλικότητας, είναι μια παγκόσμια μάστιγα, με βαθιές ρίζες στην ιστορία, που έχει καταστεί πρόσφατα περισσότερο ορατή. Οι σεξιστικές αντιλήψεις και μισογυνικές πρακτικές διασχίζουν γεωγραφικά, πολιτισμικά και ταξικά σύνορα. Στη χώρα μας, ο ανεπίτρεπτα υψηλός αριθμός γυναικοκτονιών, η ανησυχητική άνοδος της ενδοοικογενειακής βίας στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και η αποκάλυψη του πλήθους βιασμών και παρενοχλήσεων στους χώρους εργασίας, απαιτούν την εγρήγορση και τη δράση μας. Το WIFTGR και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αφιερώνουμε για δεύτερη χρονιά φέτος το φεστιβάλ μας στον αγώνα εξάλειψης της έμφυλης βίας, επιθυμώντας να συνεισφέρουμε στην ενημέρωση και συνειδητοποίηση σχετικά με το σοβαρό αυτό ζήτημα, αλλά και στην ενδυνάμωση των πρακτικών αντίστασης. Ελάτε να δούμε ταινίες μαζί, να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τις σκέψεις μας, και να δράσουμε, τώρα!


ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Το 5o φεστιβάλ περιλαμβάνει 13 μεγάλου μήκους ταινίες και 7 μικρού μήκους, ελληνικές και διεθνείς, μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, ποικίλου ύφους, που προσφέρουν διαφορετικές προσεγγίσεις της γυναικείας ματιάς και εμπειρίας. Βασικός άξονας είναι οι οκτώ ταινίες του αφιερώματος στην Kim Longinotto. Επίσης, δυο από τις ταινίες μικρού μήκους, προτείνονται από διεθνείς γυναικείους οργανισμούς στο πλαίσιο των συνεργασιών του WIFT GR.

Αφιέρωμα Kim Longinotto: Στο φετινό φεστιβάλ μας τιμούμε την πολυβραβευμένη Βρετανίδα ντοκιμαντερίστρια Kim Longinotto, στην οποία προσφέρουμε τιμητικό Βραβείο WIFT GR για το σύνολο του έργου της. Τιμούμε τη συμβολή της στην κινηματογραφική τέχνη, αλλά και στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας και στην ενδυνάμωση των γυναικών. Η Longinotto είναι διάσημη τόσο για την αδρή ματιά της όσο και για τη θεματική της, που εστιάζει σε ζητήματα έμφυλης ανισότητας, καταπίεσης και εκμετάλλευσης, σε όλον τον κόσμο, πάντα μέσα από πορτραίτα γυναικών-υποδειγμάτων φεμινιστικής αντίστασης. Ως εκπρόσωπος του ντοκιμαντέρ παρατήρησης, αποφεύγει τις παρεμβατικές τεχνικές, δίνοντας πρώτη θέση στη φωνή και την παρουσία των γυναικών που κινηματογραφεί. Η συχνή συνεργασία και συν-σκηνοθεσία των ταινιών τις με άλλες δημιουργούς, μπορεί σαφώς επίσης να ερμηνευθεί ως φεμινιστική πρακτική. Οι Οκτώ ταινίες που παρουσιάζουμε στο φεστιβάλ μας, από τις πάνω από είκοσι της φιλμογραφίας της, θα μας γνωρίσουν τις ζωές και τους αγώνες γυναικών από την Αίγυπτο, την Ινδία, το Ιράν, το Καμερούν, την Κένυα, και την Νότια Αφρική.

01. Hidden Faces [Κρυμμένα Πρόσωπα] (& Claire Hunt, 1990, 52 min)
Ξεκινώντας ως πορτραίτο της διάσημης φεμινίστριας συγγραφέα Ναβάλ Ελ Σααντάουι, η ταινία εξελίχθηκε σε μια συναρπαστική απεικόνιση της ζωής των γυναικών στη μουσουλμανική κοινωνία της Αιγύπτου. Ακολουθεί μια νέα γυναίκα που ζει στο Παρίσι, κι επιστρέφει στο σπίτι των γονιών της. Η απόφαση της μητέρας της να ξαναφορέσει μαντίλα μετά από είκοσι χρόνια και η κλειτοριδεκτομή των ξαδερφών της, αποκαλύπτουν την αναβίωση του φονταμενταλισμού.

02. Divorce Iranian Style [Διαζύγιο αλά Ιρανικά] (& Ziba Mir-Hosseini, 1998, 80 min)
Η ταινία διαδραματίζεται στο Δικαστήριο Οικογενειακού Δικαίου στην Τεχεράνη. Οι τρεις βασικές ηρωίδες είναι η Τζαμίλ, η οποία τιμωρεί τον άντρα της που την κακοποιούσε, η δεκαεξάχρονη Ζίμπα που προσπαθεί να πάρει διαζύγιο από τον τριανταοκτάχρονο σύζυγό της, και η Μαριάμ, που μάχεται για την επιμέλεια των παιδιών της.

03. Runaway [Δραπετεύοντας] (& Ziba Mir-Hosseini, 2001, 87 min)
Η ιστορία πέντε κοριτσιών που αποδρούν από μία ανυπόφορη ζωή και καταφεύγουν σε ένα άσυλο γυναικών στην Τεχεράνη. Η ταινία αφηγείται τα δεινά τους, τις ελπίδες τους για μια ελεύθερη ζωή μακριά από την καταδυνάστευση των ανδρών, ενώ καταγράφει τις αλλαγές στην ιρανική κοινωνία.

04. The Day I Will Never Forget [Η μέρα που δεν θα ξεχάσω] (2002, 92 min)
Το ντοκιμαντέρ μιλά ανοιχτά για την πρακτική της κλειτοριδεκτομής στην Κένυα, για τις βαθιές ρίζες του βάρβαρου αυτού εθίμου στην χώρα και για τις γενναίες Αφρικανές γυναίκες που παλεύουν ενάντια σε αυτήν την παράδοση. Περιλαμβάνει μαρτυρίες νερών γυναικών που μοιράζονται το τραύμα τους, αλλά και ηλικιωμένων γυναικών που υποστηρίζουν πεισματικά την σημασία αυτής της πρακτικής που επιβιώνει στον σύγχρονο κόσμο.

05. Sisters in Law [Αδερφές στο Νόμο] (& Florence Ayisi, 2005, 104 min)
Στην πόλη της Κούμπα του Καμερούν, δεν έχει υπάρξει ούτε μια καταδίκη για ενδο-οικογενειακή βία τα τελευταία 17 χρόνια. Μια δημόσια κατήγορoς και μια δικάστρια όμως είναι αποφασισμένες να αλλάξουν την πόλη τους και, τελικά, τη χώρα τους.

06. Rough Aunties [Άγριες Θείες] (2008, 90 min)
Ατρόμητες, δυναμικές και αποφασισμένες, οι «Άγριες θείες» είναι μια ομάδα αξιοθαύμαστων γυναικών που παλεύουν να προστατέψουν και να φροντίσουν τα κακοποιημένα, παραμελημένα και ξεχασμένα παιδιά του Ντέρμπαν, της Νότιας Αφρικής.

07. Pink Saris [Ροζ Σάρι] (2010, 96 min)
Η Σαμπάτ Παλ παντρεύτηκε όταν ήταν μικρό κορίτσι και η νέα της οικογένεια την κακοποιούσε συστηματικά, όμως αντιστάθηκε και τελικά εγκατέλειψε τα πεθερικά της. Με τον καιρό, έγινε γνωστή ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των καταπιεσμένων γυναικών στην ινδική πολιτεία Ούταρ Πραντές, όπως η περίπτωση μιας 14χρονης από την κάστα των Ανέγγιχτων, τριών μηνών έγκυος, που δεν μπορούσε να παντρευτεί τον πατέρα του παιδιού της λόγω της κοινωνικής τους διαφοράς.

08. Salma [Σάλμα] (2013, 91 min)
Η Σάλμα είναι μια νέα Μουσουλμάνα από ένα χωριό στη νότια Ινδία. Όταν ήταν 13 χρονών, η οικογένειά της την κλείδωσε στο σπίτι για 25 χρόνια, απαγορεύοντάς της να σπουδάσει και παντρεύοντάς την με τη βία. Σε αυτό το διάστημα, οι λέξεις έγιναν η σωτηρία της. Άρχισε να συνθέτει ποιήματα, και να τα στέλνει κρυφά έξω από το σπίτι, καταφέρνοντας τελικά να τα εκδώσει. Παρά τις αντιξοότητες, κατάφερε να γίνει η διασημότερη ποιήτρια στη γλώσσα Ταμίλ, να κλονίσει τις παραδόσεις και τις συμβάσεις, και να κερδίσει την ελευθερία της.

Στο φεστιβάλ μας, θα προβληθούν επίσης άλλες έξι μεγάλου μήκους ταινίες, με ενδιαφέρουσες οπτικές στο φύλο. Δύο από αυτές έχουν αποσπάσει το βραβείο WIFT στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης:

09. Cosmic Candy (Ρηνιώ Δραγασάκη, 2019, 100 min) μυθοπλασία, ελληνικά.
Η Άννα, μια μοναχική και ιδιόρρυθμη ταμίας σούπερ μάρκετ, αναγκάζεται να πάρει υπό την προστασία της το δεκάχρονο κορίτσι του διπλανού διαμερίσματος, ύστερα από τη μυστηριώδη εξαφάνιση του πατέρα του. Την ίδια στιγμή έρχεται αντιμέτωπη με την πιθανή της απόλυση και βιώνει ένα ρομαντικό ειδύλλιο για πρώτη φορά στη ζωή της.
Βραβείο WIFT GR στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2019): «Για μια γενναία οπτική στη διαφορετικότητα και στη μοναξιά, αλλά και στην αλληλεγγύη, στη φιλία και στην ευθύνη που μεταμορφώνουν, για μια γυναικεία ματιά σε ένα ταξίδι πολλαπλής ενηλικίωσης και απεξάρτησης» (επιτροπή: Λένα Ράμμου, Ρέα Βαλντέν, Μανίνα Ζουμπουλάκη).

10. Οι μέρες και νύχτες της Δήμητρας Κ. (Εύα Στεφανή, 2021, 72 min) ντοκιμαντέρ, ελληνικά.
Η Δήμητρα είναι εργαζόμενη στο χώρο του σεξ και επί χρόνια πρόεδρος του σωματείου Ατόμων Εργαζόμενων στο Σεξ Ελλάδας. Αγαπάει τη δουλειά της και υπήρξε ιδιοκτήτρια σε ένα από τα παλαιότερα σπίτια της Αθήνας. Η ταινία σκιαγραφεί το πορτρέτο της Δήμητρας στη διάρκεια δώδεκα χρόνων. Ταυτόχρονα, η κάμερα καταγράφει όψεις της πόλης που αλλάζει, σημαδεμένη από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Γνωρίζοντας τη Δήμητρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα στερεότυπα μας για το σεξ, την γυναικεία επιθυμία, την ατομική ελευθερία, αλλά και τον τρόπο που μας αλλάζουν οι δοκιμασίες σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές.
Βραβείο WIFT GR στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2021): «Για την τολμηρή και τρυφερή της ματιά, που – υπερβαίνοντας προκαταλήψεις, αλλά και ταυτίσεις, και χωρίς να εξομαλύνει τις αντιφάσεις – δίνει το πορτραίτο μιας γυναίκας, ενός επαγγέλματος, και τελικά της ελληνικής κοινωνίας» (επιτροπή: Ρέα Βαλντέν, Πόλυ Βλάχου, Μαρίνα Στυλιανού).

11. Orfeas 2021 (ΦΥΤΑ, 2021, 111 min) μυθοπλασία, ελληνικά
Οι αγώνες του Ορφέα, του πρώτου γκέι πρωθυπουργού της Ελλάδας, ενάντια στην πατροπαράδοτη ιστορία καταπίεσης «Live Your Myth in Greece». Η πρώτη ελληνόφωνη queer όπερα, ένα μεταμοντέρνο πειραματικό έργο με στοιχεία μπαρόκ μελοδράματος, DIY κολάζ, post-ίντερνετ αισθητικής, εικονικής πραγματικότητας. Αφιερωμένη στη μνήμη της ακτιβίστριας Zackie Oh!

12. Bebia, à mon seul désir (Juja Dobrachkous, 2020, 113 min) μυθοπλασία
Μετά τον θάνατο της γιαγιάς της (της «Μπεμπία»), ένα δεκαεπτάχρονο μοντέλο με το όνομα Αριάδνη επιστρέφει στην Γεωργία για να παρευρεθεί στην κηδεία. Σύμφωνα όμως με μια αρχέγονη τοπική παράδοση, η Αριάδνη, ως το νεότερο μέλος της οικογένειας, είναι υπεύθυνη για την επανένωση του σώματος και της ψυχής της γιαγιάς της, και καλείται να ενώσει έναν μίτο από τον τόπο του θανάτου της ως τη σορό της. Γυρισμένη σε εκθαμβωτικό ασπρόμαυρο φιλμ, η ταινία αντλεί την έμπνευσή της από την ελληνική μυθολογία

13. Vera Dreams of the Sea [Η Βέρα ονειρεύεται τη θάλασσα] (Kaltrina Krasniqi, 2021, 87 min), μυθοπλασία
Η Βέρα είναι μια μεσήλικη διερμηνέας της νοηματικής γλώσσας, σύζυγος ενός γνωστού δικαστή, υποστηρικτική μητέρα και φιλοστοργη γιαγιά. Η γαλήνια ζωή της, όμως, διαταράσσεται από την αυτοκτονία του συζύγου της, την οποία ακολουθεί η απειλητική εμφάνιση κάποιων ανδρών που ισχυρίζονται ότι έχουν την κυριότητα του σπιτιού της οικογένειας στο χωριό. Ο φόβος και η δυσπιστία θα αναγκάσουν τη Βέρα να πάρει την τύχη των οικείων της στα χέρια της.

14. Clara Sola [Η Κλάρα μόνη] (Nathalie Álvarez Mesén, 2021, 106 min), μυθοπλασία
Η Κλάρα, είναι μια σαραντάχρονη γυναίκα που έχει αποσυρθεί από τα εγκόσμια και διατηρεί μια διαισθητική σχέση με τη φύση, ενώ υποτίθεται πως έχει μια ιδιαίτερη επαφή με τον Θεό. Η σεξουαλικότητά της ξυπνά από την έλξη που νιώθει για το αγόρι της ανιψιάς της. Αυτή η νέα δύναμη που ξυπνάει μέσα της, την οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά.

Και Τέσσερις μικρού μήκους ταινίες, από νέες Ελληνίδες δημιουργούς:

15. Αμυγδαλή (Μαρία Χατζάκου)
Δύο αδερφές, η Άννα και η Μελίνα, περνούν τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού στο εξοχικό τους στη Νέα Μάκρη. Η Άννα κάνει πάρτι για την ενηλικίωσή της και το μόνο που θέλει είναι να περάσει την ημέρα της με τη Μαρία, το καλοκαιρινό της φλερτ. Η Μελίνα αγαπάει εμμονικά την Άννα και δεν καταλαβαίνει γιατί δεν είναι καλεσμένη στο πάρτυ.

16. Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα (Βαγγελιώ Σουμέλη)
Η Μαριαλένα μιλάει με την αδερφή της στο τηλέφωνο καθώς ετοιμάζονται να πάνε στην κηδεία της μητέρας τους.

17. Every Sunday (Καίτη Παπαδήμα)
Μια ομάδα Φιλιππινέζων οικιακών εργατριών στην Κύπρο προετοιμάζει έναν διαγωνισμό ομορφιάς, επαναπροσδιορίζοντας παράλληλα τη θέση τους στην κυπριακή κοινωνία. Στο μεταξύ, η αποκάλυψη της δράσης ενός κατά συρροή δολοφόνου με θύματα ξένες εργάτριες προκαλεί τις αντιδράσεις της φιλιππινέζικης κοινότητας.

18. A Summer Place (Αλεξάνδρα Μαθαίου)
Το καλοκαίρι είναι η μόνιμη νοοτροπία στη Λεμεσό –την παραθαλάσσια πόλη της Κύπρου που έχει μετατραπεί σε ολιγαρχικό παράδεισο της Μεσογείου. Θύμα του μετασχηματισμού αυτής της πόλης, η Τίνα έχει κατάθλιψη. Την ημέρα των γενεθλίων της είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τα πάντα, ώσπου μια ασυνήθιστη συνάντηση της αλλάζει τη ζωή.

Τέλος, στο πλαίσιο συνεργασιών του Φεστιβάλ WIFT GR με άλλους φορείς, θα προβληθούν Δυο πορτραίτα γυναικών:

19. CharactHer: Olympia Mytilinaiou (Collectif 50/50, 3 min), στα ελληνικά
Η Collectif 50/50 είναι ένας γαλλικός οργανισμός για την ισότητα και τη διαφορετικότητα στην οπτικοακουστική βιομηχανία. Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πραγματοποιούν την καμπάνια CharactHer. Στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας, φτιάχνουν τα πορτραίτα 12 Ευρωπαίων γυναικών επαγγελματιών στη βιομηχανία του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών μέσων, σε καριέρες που παραδοσιακά θεωρούνται «ανδρικές». Ανάμεσά τους, η Ελληνίδα διευθύντρια φωτογραφίας Ολυμπία Μυτιλιναίου.

20. Over to Her: The Film (Global Girl Media Greece, 25 min), στα αγγλικά χωρίς υποτίτλους
Οι Global Girl Media είναι ένας διεθνής οργανισμός που ενδυναμώνει τη φωνή των γυναικών, χτίζοντας γέφυρες μεταξύ πολιτισμών και διδάσκοντας στις νέες γυναίκες οπτικοακουστικές δεξιότητες. Με την ευκαιρία του 2021 Generation Equality Forum των Ηνωμένων Εθνών, το ελληνικό παράρτημα του οργανισμού πραγματοποίησε το project “Over to Her” [Ο λόγος σε εκείνη], που ερευνά τον φεμινισμό, το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα, καθώς και την εξέλιξη του #MeToo στη χώρα μας. Στο πλαίσιο του project, φτιάχτηκε και η ταινία, που αποτελείται από πορτραίτα οργανισμών που δραστηριοποιούνται με γυναικεία θεματική στην Ελλάδα – συμπεριλαμβανομένου του WIFT GR.


Στρογγυλό Τραπέζι «ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΕΑ ΣΟΥ!»

Tην Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, στις 20:00, μέσω zoom, θα διεξαχθεί μια συζήτηση για την κακοποίηση, την παρενόχληση και τις άλλες μορφές της έμφυλης βίας, και πώς να τις αντιμετωπίζουμε. Τιμητική καλεσμένη μας είναι η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, της οποίας η γενναία καταγγελία έφερε το κίνημα #MeToo και στη χώρα μας. Θα συμμετέχουν επίσης, η δικηγόρος Κλειώ Παπαπαντολέων, η Άννα Μιχαλακέλη, project coordinator του Κέντρου Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα», η Αλεξία Τσούνη, ιδρυτικό μέλος και μέλος της συντακτικής επιτροπής του Σωματείου Γυναικείων Δικαιωμάτων «Το Μωβ», και η Κάρμεν Ζωγράφου, συνδιευθύντρια του «Φεμινιστικού Αυτόνομου Κέντρου Έρευνας». Θα συντονίσει η πρόεδρος του WIFT GR Ρέα Βαλντέν.


Masterclass KIM LONGINOTTO

Η διοργάνωση θα κορυφωθεί το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, στις 17:00 διαδικτυακά (μέσω zoom), με το masterclass της Kim Longinotto. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει και να μιλήσει με την σπουδαία δημιουργό, για το έργο της.


ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ στους

Ανδρέα Ρεμούντη για τη χορηγία του δημιουργικού
Άννα Στερεοπούλου για τη Μουσική Σύνθεση & Παραγωγή του Ραδιοφωνικού Σποτ
Κατερίνα Ευαγγελάκου για τη Σκηνοθεσία του Οπτικο-Ακουστικού Σποτ

Πηγές Κειμένου / Πληροφορίες
WIFT GR: https://wift.gr/1124/
Ταινιοθήκη της Ελλάδος: http://www.tainiothiki.gr/


LISTEN to the Festival’s RADIO SPOT on YouTube player
Μουσική Σύνθεση & Παραγωγή, Εκφώνηση, Μίξη Σήματος
Music Composition & Production, Voice, Sound Mixing: Anna Stereopoulou
(music track “Hecate”: https://annastereo.bandcamp.com/track/hecate-bonus-open-key)5th WIFT GR Film Festival
50/50 EQUALITY IN CINEMA
For the Elimination of Gendered Violence

online.tainiothiki.gr
24-28 November 2021

Important Update The Festival has been EXTENDED until 29 November 2021

Following the great success of the previous years, Women in Film and Television Greece (WIFT GR) and the Greek Film Archive present the 5th WIFT GR Film Festival 50/50 EQUALITY IN CINEMA, which will take place between 24 and 28 November 2021, in collaboration with the Thessaloniki Film Festival and under the auspices and with the support of the Hellenic Ministry of Culture and Sport, and under the auspices of the Hellenic General Secretariat for Family Policy and Gender Equality. The 5th WIFT GR Film Festival 50/50 EQUALITY IN CINEMA is organised also on the occasion of the UN International Day for the Elimination of Violence against Women (25 November).

The Festival will include a large tribute to the brave documentary filmmaker Kim Longinotto, with a series of screenings and a masterclass open to the public, as well as the Roundtable Group Discussion, themed “No, You Are Not Wrong!“, in which, Sofia Bekatorou and various feminist organizations to be participating. A total of 20 short and feature films will be screened.

As every year, online admission is free. Due to the conditions created due to the pandemic, and since safety of the public and its members is always our priority, the Board of Directors of WIFT GR the Festival decided that it will be held on line, on the screening platform of the Greek Film Archive online.tainiothiki.gr. However, the Premiere of the Festival will tale place with in person participation (physical presence), on Wednesday, November 24, at 19:00 (Greek time), in the big hall of the Greek Film Archive, with the screening of “Salma” documentary.

Violence against women – psychological, sexual and physical violence, the most extreme case of which is femicide – is a global scourge. Sexist beliefs and misogynistic practices cross geographical, cultural and class borders. We must react decisively and urgently. WIFT GR and the Greek Film Archive dedicate this Festival to the effort for the elimination of violence against women. We wish to contribute to raising awareness with regard to this major issue, as well as to empowering practices. We invite you all to watch films with us, but also to think and act, now!


THE FILMS

The 5th Festival consists of 13 feature-length and 7 short films, Greek and international, fiction and documentary, of diverse styles, offering a wide range of approaches to women’s gaze and experience. The main focus is the eight films of the tribute to Kim Longinotto. Also, Two of the short films are proposed by WIFT GR partners.

Tribute to Kim Longinotto: At this year’s festival we pay tribute to the award-winning British documentary filmmaker Kim Longinotto, to whom we offer an honorary WIFT GR Award for all her work. We honor her contribution to the art of cinema, but also to the fight against gender-based violence and the empowerment of women. Longinotto is famous both for her raw look and for her subject matter, which focuses on issues of gender inequality, oppression and exploitation around the world, always through portraits of women-models of feminist resistance. As a representative of the observation documentary, she avoids intrusive techniques, giving the protagonist role to the voice and the presence of the women she is filming. The frequent collaboration and co-directing of her films with other creators can clearly also be interpreted as a feminist practice. The eight films we present at our festival, out of more than twenty of her works, will introduce us to the lives and struggles of women from Egypt, India, Iran, Cameroon, Kenya, and South Africa.

 1. Hidden Faces (Dir.: Kim Longinotto & Claire Hunt, 1990, 52 min)
 2. Divorce Iranian Style (Dir.: Kim Longinotto & Ziba Mir-Hosseini, 1998, 80 min)
 3. Runaway (Dir.: Kim Longinotto & Ziba Mir-Hosseini, 2001, 87 min)
 4. The Day I Will Never Forget (Dir.: Kim Longinotto, 2002, 92 min)
 5. Sisters in Law (Dir.: Kim Longinotto & Florence Ayisi, 2005, 104 min)
 6. Rough Aunties (Dir.: Kim Longinotto, 2008, 90 min)
 7. Pink Saris (Dir.: Kim Longinotto, 2010, 96 min)
 8. Salma (Dir.: Kim Longinotto, 2013, 91 min)

At the festival, six more feature films will also be screened, with interesting gender perspectives, whilst, Two of them have won the WIFT award at the Thessaloniki Festival:

 1. Cosmic Candy (Dir.: Rinio Dragasaki, 2019, 100 min) fiction, Greek.
  [WIFT GR Award at the 60th Thessaloniki Film Festival (2019)]
 2. Days and Nights with Dimitra K: (Dir.: Eva Stefani, 2021, 72 min) documentary, Greek.
 3. Orfeas 2021 (Dir.: FYTA/ΦΥΤΑ, 2021, 111 min) μυθοπλασία, ελληνικά
 4. Bebia, à mon seul désir (Dir.: Juja Dobrachkous, 2020, 113 min) fiction
 5. Vera Dreams of the Sea (Dir.: Kaltrina Krasniqi, 2021, 87 min), fiction
 6. Clara Sola (Dir.: Nathalie Álvarez Mesén, 2021, 106 min), fiction

And four short films, by young Greek female creators:

 1. Amygdali (Dir.: Maria Hatzakou)
 2. I Don’t Want to Forget Anything (Dir.: Vangelio Soumeli)
 3. Every Sunday (Dir.: Kaiti Papadima)
 4. A Summer Place (Dir.: Alexandra Matheou)

Closing, Two ‘women portraits’ will be screened, as part of the WIFT GR Festival collaborations with other organizations:

 1. CharactHer: Olympia Mytilinaiou (Collectif 50/50, 3 min), in Greek
 2. Over to Her: The Film (Global Girl Media Greece, 25 min), in English / no subtitles

Roundtable Group Discussion “NO, YOU ARE NOT WRONG!”

On Friday, November 26, at 20:00 (Greek time), via zoom, there will be a discussion on Abuse, Harassment and other forms of gender-based Violence, and how to deal with them.
Honorary-guest is the Olympic medalist Sofia Bekatorou, whose brave denunciation brought the #MeToo movement also to our country (Greece).
Guest-speaker participants are also lawyer Klio Papapantoleon, Anna Michalakeli (project coordinator of The Centre for Research on Women’s Issues -CRWI- “Diotima”), Alexia Tsouni (Founding Member and Member of the Editorial Board of the Women’s Rights Association “To Mov“), and Carmen Zografou, (co-director of the “Feminist Autonomous Research Center”)
The discussion will be chaired by the President of WIFT GR, Rea Walldén.


Masterclass KIM LONGINOTTO

The event will culminate on Saturday 27 November, at 17:00 (Greek time) online (via zoom), with the masterclass of Kim Longinotto. The audience will have the opportunity to listen and talk to the great artist about her work.


MANY THANKS to

Andreas Remountis for the Poster (Creative) Design
Anna Stereopoulou for the Music & Sound Production of the Radio Spot
Katerina Evangelakou for the Direction of the Audio-Visual Spot

INFORMATION

WIFT GR: https://wift.gr/
Greek Film Archive: http://www.tainiothiki.gr/


%d bloggers like this: