s y n ~ cymatic environment : premiere [may 2017] ~ eng:ελλ

S Y N

ένα Κυματικό Περιβάλλον της Άννας Στερεοπούλου
αφιερωμένο στην μνήμη του Luigi Zanzi

[for English, please, scroll down]

30 Μαΐου 2017 | Ώρα: 19:30
«Αίθουσα Διδασκαλίας» της Μουσικής Βιβλιοθήκης
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Υπό την Αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών
Ειδικές Ευχαριστίες στο Fondazione Maria Giussani Bernasconi
per il restauro d’arte e gli studi umanistici [Βαρέζε, Ιταλία]

Είσοδος Ελεύθερη

Την Τρίτη 30 Μαΐου 2017, στις 7.30μμ, στην «Αίθουσα Διδασκαλίας» της Μουσικής Βιβλιοθήκης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών [Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, 115 21, Αθήνα], η συνθέτις Άννα Στερεοπούλου πρόκειται να παρουσιάσει για πρώτη φορά, το έργο της «SYN», το οποίο αφιερώνει στην μνήμη του ιταλού επιστήμονα και ακαδημαϊκού, Dr. Luigi Zanzi.
Το «SYN» πρόκειται για ένα «Κυματικό Περιβάλλον»© και πιο συγκεκριμένα, έναν συνδυασμό  ζωντανής Μουσικής Συναυλίας και Ηχητικής Εγκατάστασης, όπως έχει εξελιχθεί από την έως τώρα και εν συνεχεία, επιστημονική-καλλιτεχνική της έρευνα στον Ανθρώπινο Εγκέφαλο (προηγούμενα έργα), και όπως σχεδιάζεται κατά το τρέχον διάστημα, ειδικά για τον χώρο που πρόκειται να παρουσιαστεί.
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο κος Απόστολος Ν. Σταβέλας, ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και μέλη της οικογένειας του Luigi Zanzi, που θα ταξιδέψουν από την Ιταλία ειδικά για το γεγονός.

Η γνωριμία και συνεργασία της Άννας Στερεοπούλου με τον ιταλό επιστήμονα και ακαδημαϊκό, Luigi Zanzi [Λουΐτζι Τζάνζι / 20.09.1938 – 30.05.2015], και συγκεκριμένα η συμμετοχή της στο Συνέδριο Αστροφυσικής που διεξήχθη το 2007 στο Università dell’Insubria (Ιταλία), αφιερωμένο στον Βέλγο -Ρωσικής καταγωγής- Ilya Prigogine (Ιλία Πρίγκοζιν, 1917 – 2003), με την σύνθεση και παρουσίαση του έργου της, «Helios» (Ήλιος), αποτελεί την βασική ουσία και δομή του «SYN», που δεν είναι άλλη από το ίδιο το Σύν-παν, καθώς και την καμπυλότητα του Χωρο-Χρόνου· ήτοι της ορατής ή μη, ύλης και των τριών ή περισσοτέρων διαστάσεων που την συνθέτουν. Το πολυσύνθετο ηχοσύστημα που θα χρησιμοποιηθεί, προσφέρει ένα υπναγωγικό μέσον που δημιουργεί την αίσθηση ενός μεγαλύτερου Κόσμου από αυτόν στον οποίο εστιάζουμε. Βασικό ερώτημα και στόχος του έργου, ωστόσο, παραμένει η αντίληψη της κάθε πραγματικότητας, από τα αισθητήρια όργανα του ανθρώπου.

Στην αλληλογραφία μεταξύ της Άννας Στερεοπούλου και του Luigi Zanzi, το Φθινόπωρο του 2007, διαβάζουμε μεταξύ των σκέψεων του καθηγητού, τα εξής: «ο Ilya Prigogine συχνά μού μιλούσε για την επιθυμία του να βρει κάποιον μουσικό που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια (μουσική) σύνθεση, ικανή να αναπαραστήσει τις αρχικές διακυμάνσεις, από τις οποίες θα μπορούσε να αναδυθεί μια διαδικασία σαν κι αυτή της Μεγάλης Έκρηξης (“Big Bang”). Σημαντικό, σύμφωνα με την θεωρία του Prigogine, είναι να εκφραστεί η οπτική της Μη-Αναστρεψιμότητας του Χρόνου.».
Σε απάντηση, λοιπόν, της ως άνω επιθυμίας, η Άννα Στερεοπούλου θέτει την ερώτηση: «Σε τί ποσοστό δύναται ο ανθρώπινος Νους (Εγκέφαλος + Ψυχή), να αντιληφθεί τις άπειρες πραγματικότητες και συντεταγμένες τους, που συν-βαίνουν ταυτόχρονα; Και βάσει ποιού Σημείου θέσης του spectator (θεατή + ακροατή + σώματος), λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας την κίνηση + κατεύθυνση της κάθε ενέργειας – κύματος; Με άλλα λόγια, ποιό είναι το Άλλο που λειτουργεί ως μέτρο σύγκρισης και μονάδα μέτρησης του Χρόνου και σε ποιόν Χώρο;».

Στόχος του SYN είναι η προσομοίωση ενός συνόλου διαφορετικών πραγματικοτήτων, ήχων, εικόνων, ιστοριών. Είναι η δημιουργία ενός ενιαίου Περιβάλλοντος, εντός του οποίου κινούνται διαφορετικοί τύποι Κυμάτων, προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Κάτι το οποίο εκφράζεται από τον ειδικό σχεδιασμό του Ήχου [φυσικά όργανα και συστήματα + τύποι ήχων (διωτικά /binaural + σφαιρικά /surround)], τα διαφορετικά Μουσικά Είδη (baroque, modern classical, minimalism, ambient, electronica, jazz, experimental, field recordings και άλλα), και ποικίλα Ερεθίσματα των Αισθήσεων (συν-αισθησία), καθώς επίσης, και από την πολυπλοκότητα του σεναρίου πάνω και εντός του οποίου κυλάει το έργο. Πώς, δηλαδή, διαφορετικές Ιστορίες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και πώς συνθέτουν την αλληλουχία που θα μπορούσε να αναπαριστά τις συνθήκες και την πορεία προς την Στιγμή μιας Μεγάλης Έκρηξης; Αν, λοιπόν, το SYN ξεκινά με ή κατευθύνεται προς μια Μεγάλη Έκρηξη, ή ακόμη, αν “απλά” συντίθεται από συνεχείς Μεγάλες Εκρήξεις, είναι κάτι το οποίο, ο καθένας στο κοινό είναι ελεύθερος να αντιληφθεί και αισθανθεί βάσει της δικής του οπτικής, ακουστικής, ή όποιας, αισθητικής “θέσης”.
Σκοπός επίσης, της καλλιτέχνιδος είναι να προβληματίσει τον καθένα στο κοινό, σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος την Διαίρεση, την Διάρκεια, την Καμπυλότητα και την Κατεύθυνση του Χρόνου, σε αντίθεση, αλλά και σε συνδυασμό με τον τρόπο που επιβάλλεται ανά τους αιώνες από διαφορετικές κοινωνίες και πολιτισμούς.

Τέλος, στην ελληνική έκδοση του βιβλίου του Ilya Prigogine, «Οι Νόμοι του Χάους» [Εκδ. Π. Τραυλός, Αθήνα (2003)], διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, στον πρόλογο του εκδότη, κου Πασχάλη Χριστοδούλου, το εξής: «Συζητώντας με τον Ilya Prigogine στη Θεσσαλονίκη το 1996, -μετά από μια ομιλία του- του ανέφερα ότι, κατά τη γνώμη μου, ο Ηράκλειτος είχε διατυπώσει ήδη εν σπέρματι τον δεύτερο νόμο της Θερμοδυναμικής: “ουκ αν εμβαίης δις τοις αυτοίς ποταμοίς, ου γαρ ρέουσι τα αυτά ύδατα”, που είναι η αρχή της μη αναστρεψιμότητας. Μού απάντησε ότι, μαζί με τους συνεργάτες του, επιδιώκει να εκφράσει με μαθηματικό τρόπο αυτά που είπε ο Ηράκλειτος.»
Αν, λοιπόν, λάβουμε υπ’ όψιν μας πως με τον όρο “ύδατα” εννοούνται οι Συνθήκες και ο (παράγων) Χρόνος -που πάντα αλλάζουν-, σε τί ποσοστό, τελικά, ο ως άνω νόμος επιβεβαιώνεται και σε τί ποσοστό αυτο-ακυρώνεται;
Η απάντηση δίδεται αυτόματα μέσα από μία ρήση του ίδιου του Ilya Prigogine, με την οποία εξομολογείται πως «Ο μεγαλύτερός μου φόβος είναι η απουσία Ουτοπιών» [‘I am more afraid of the lack of utopias.’]

~

S Y N
Ο Θόρυβος, οι Ανακλάσεις· το Όλον, το Τίποτα
Το προνομιακό Σημείο αντίληψης του Περιβάλλοντος που βιώνουμε και συνθέτουμε οι ίδιοι,
κατά το οποίο ακυρώνεται ό,τι θεωρούμε ως δεδομένο.
[μαθηματικό σύμβολο (θετικό πρόσημο) + πρόθεση με την έννοια “μαζί”, και με χρήση ως πρώτο συνθετικό σύνθετων λέξεων]

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
SYN: ένα Κυματικό Περιβάλλον της Άννας Στερεοπούλου αφιερωμένο στην μνήμη του Luigi Zanzi
Ημερομηνία: Τρίτη 30 Μαΐου 2017 | Ώρα Έναρξης: 19:30 | Είσοδος Ελεύθερη
Χώρος: «Αίθουσα Διδασκαλίας» της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, 115 21, Αθήνα
Την Εκδήλωση θα προλογίσουν:
• ο κ. Απόστολος Ν. Σταβέλας: ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών
μέλος της οικογένειας του Luigi Zanzi

SYNΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Άννα Στερεοπούλου: Σύνθεση / Σχεδιασμός / Ερμηνεία (Πιάνο, Synthesizer, Live Electronics)
Ralitza Ivanova | Ράλιτσα Ιβάνοβα: Φλάουτο, Φωνή
Τεχνικός Σύμβουλος Ήχου: Αναστάσιος Κ. Κατσάρης
Επιστημονικός Σύμβουλος: Δρ. Νεκταρία Αδακτύλου [ΕΔΙΠ, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ. & Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωγραφίας, Eberkey College of Arts & Sciences, WVU, ΗΠΑ]
Σύμβουλος Έρευνας: Νίκος Στερεόπουλος [Δημοσιογράφος, Συγγραφέας]
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Maria Linardi
Ευχαριστίες: Κυριακή Ράμφου [Επιμέλεια Αρωματισμού] + Σταυρούλα Γεώργαρη [Διατροφολόγος]

Υπό την Αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών | http://www.iicatene.esteri.it/

Ειδικές Ευχαριστίες στο Fondazione Maria Giussani Bernasconi per il restauro d’arte e gli studi umanistici [Varese, Italy]: www.fondazionemariagiussanibernasconi.eu

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
• «Glorious Peleys» | www.gloriouspeleys.com
• «Κάβα Αμπελοσοφίες» | www.wineillusion.gr

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: www.mousikogramma.gr/

Με την Ενθάρρυνση της 7MNS Music [Ισπανία] | http://7mnsmusic.weebly.com/

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ~ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Άννα Στερεοπούλου
Ενημερώσεις: https://www.facebook.com/events/207570586424049/
Επικοινωνία: sinetoaeaea@gmail.com | https://annastereoscopic.wordpress.com/

ΤΥΠΟΣ:
Στοιχεία Επικοινωνίας για Πληροφορίες, αλλά και Δημοσιεύσεις, Παρουσιάσεις, Συνεντεύξεις | Τηλέφωνο: 698.469.2277 | E-mail: sinetoaeaea@gmail.com

SYN a Cymatic Environment by Anna Stereopoulou©2017
A STEREOSCOPIC perspective of Music and Art©
Official Blog: https://annastereoscopic.wordpress.com/
Official WebSite: http://annastereopoulou.gr/


SYN_AnnaStereopoulou_Poster2017_Final_ELL_smallRes


Συνοδευτικό Φωτογραφικό Υλικό για Δημοσιεύση Δελτίου Τύποu
Press Photo Material


PRESS RELEASE

S Y N
a Cymatic Environment by Anna Stereopoulou
a Homage to Luigi Zanzi

May 30th, 2017 | Time: 19:30
«Teaching Hall» of the Music Library
at Megaron – The Athens Concert Hall [Greece]

Under the Aegis of Istituto Italiano di Cultura di Atene
Special Thanks to Fondazione Maria Giussani Bernasconi
per il restauro d’arte e gli studi umanistici [Varese, Italy]

Free Entry

On Tuesday, 30th of May, at 7.30pm, at the ‘Teaching Hall’ [Aithousa Didaskalias] of the Music Library at Megaron – The Athens Concert Hall (Greece), composer Anna Stereopoulou will present, for first time, her work, titled  «SYN», dedicated to the Memory of the Italian scientist and professor, Dr. Luigi Zanzi.
«SYN» is a «Cymatic Environment»© [Greek kyma, literally, wave] and more specifically, a combination of live Music Concert and a Sound Installation, as a result -so far- of the ongoing scientific-artistic research (past projects) on the Human Brain, and as designed by the artist especially for the space to be presented.
Members of the family of Luigi Zanzi will travel to Athens, especially for the event, and they will open the event with an introductory talk, alongside, Mr. Apostolos N. Stavelas, researcher of the Research Centre on Greek Philosophy of the Academy of Athens.

The meeting and collaboration between Anna Stereopoulou and scientist /academician Luigi Zanzi [20.09.1938, Varese – 30.05.2015, Varese], and specifically, her participation at the Astrophysics Conference organised at the Università dell’Insubria (November 2007, Varese, Italy), dedicated to the Belgian -of Russian origins- physical chemist and Nobel Laureate, Ilya Prigogine (1917 – 2003), with her composition and presentation of the work, «Helios» (Sun – Sole),  is the main substance and structure of SYN, which is no other than the Universe itself, as well as the Curvature of Space-Time; i.e.; of the visible or non-visible matter and of the three or more dimensions it consists of. The complex sound-system to be used during the event, offers an hypnagogic medium – vehicle which creates the sense of a greater Cosmos from the one we usually focus on. However, the key question and goal of the work remains the perception of each reality, by the (human) sense organs.

In Anna Stereopoulou’s correspondence with Luigi Zanzi, in Autumn 2007, we read between the professor’s thoughts, the following: «Ilya Prigogine often spoke to me about the requirement to find some musician able to make a composition suitable to represent the starting fluctuations from which a process like that one of “Big Bang” could emerge. Crucial, according to the conception of Prigogine, is the emergence of a perspective of time irreversibility.» [“Mi permetto, infine, di evidenziarTi che Ilya Prigogine mi parlava spesso dell’esigenza di trovare qualche musicista capace di fare una composizione idonea a rappresentare la fluttuazioni iniziali da cui potesse emergere un processo come quello del “big bang”. Cruciale, secondo la concezione di Prigogine, è l’emergere di una prospettiva di irreversibilità temporale”. (29/10/2007)].
In response to the above wish, Anna Stereopoulou sets the question: «In what percentage can the human Mind (Brain + Soul), perceive the infinite realities and its co-ordinates, existing and moving Con-Currently? And based on which position Point of the spectator (viewer + listener + body), we consider movement + direction of each energy – wave (cyma)? In other words, what is the Other which functions as a Comparison and Unit of measurement, and in which Space?».

The goal of SYN is the simulation of a sum consisting of different realities, sounds, images, stories. It is the creation of a single-unified Environment, in which, different types of Cymas (Waves – Onde) are moving, and, towards different directions. Something which is expressed by the special design of the Sound [acoustic instruments and sound systems + types (binaural + surround)], the different Music Styles (baroque, modern classical, minimalism, ambient, electronica, jazz, experimental, field recordings, etc.), and multiple Stimuli of the Senses (syn-aesthesia), as well as by the complex scenario on and within which the work flows. Namely, how can different Stories interact with each other and how can they compose the sequence which could represent the conditions and course towards the Moment of a Big Bang? So, if the work SYN starts from, or if it is moving towards a Big Bang, or if it ‘simply’ consists of various continuous Big Bangs, it is something that each one of the event’s spectators is free to perceive and feel, according to their own optical (visual), acoustic or any sensory perspective.
Another purpose of Anna Stereopoulou’s, through the specific work, is to encourage each spectator to question themselves about the way they perceive the Division, the Duration, the Curvature and the Direction of Time, in contradiction, as well as in combination with the way it is imposed, by different societies and cultures, over the centuries.

Closing, in the Greek edition of Ilya Prigogine’s book, «The Laws of Chaos» [Oi Nomoi toy Chaoys, P. Travlos, Ed., Athens (2003) / Original Title: ‘Le Leggi Del Caos’, (Copyright©1993 by Gius. Laterza & Figli Spa, Roma-Bari], we read within the editor’s -Mr. Paschalis Christodoulou’s- prologue,, the following: «In a discussion I had with Ilya Prigogine in Thessaloniki (Greece) in 1996, -after a lecture of his- I mentioned to him that, according to my opinion, Heraclitus had already formulated -at an early stage- the second law of Thermodynamics: “You cannot step into the same river twice, for other waters are continually flowing on.” [ουκ αν εμβαίης δις τοις αυτοίς ποταμοίς, ου γαρ ρέουσι τα αυτά ύδατα], which is the law of Irreversibility. He replied that, together with his collaborators, he seeks to express Heraclitus’s quote, in mathematics.»
So, if we consider “waters” as Conditions and Time -both ever flowing-, then, to what extent is the specific law confirmed and to what extent is it self-canceled?
The answer is automatically given through one of Ilya Prigogine’s quotes itself, with which he confesses that ‘I am more afraid of the lack of utopias.

~

S Y N
Noise, Reflections; All + Nothing
The privileged Point of perspective of the Environment we live in and compose ourselves,
within which everything we take for granted is canceled.
[mathematical symbol + word-forming element meaning “together with, jointly; alike; at the same time,” also sometimes completive or intensive, from Greek syn (prep.) etymonline.com]

INFORMATION
SYN: a Cymatic Environment by Anna Stereopoulou, dedicated to the memory of Luigi Zanzi
Date: Tuesday, 30th of May 2017 | Starting Time: 19:30 | Free Entry
Space: «Teaching Hall» of the Music Library at Megaron – The Athens Concert Hall [Greece]
Address: Vass. Sofias ave. & 1 Kokkali str., PC 115 21, Athens, Greece
Introductory Talks by:
• Mr. Apostolos N. Stavelas, researcher of the Research Centre on Greek Philosophy of the Academy of Athens.
member of the family of Mr. Luigi Zanzi

CREDITS:
Anna Stereopoulou: Compositions /Design /Performance (Piano, Synthesizer, Live Electronics)
Ralitza Ivanova: Flute, Voice
Sound Technical Assistant: Anastassios C. Katsaris
Science Advisor: Dr. Nektaria Adaktylou [Special Lab. Staff, Faculty of Physics, National and Kapodistrian University of Athens. & Adjunct Assistant Professor, Dept. of Geology & Geography. Eberly College of Arts & Sciences. West Virginia University, USA]
Research Advisor: Nikos Stereopoulos [Journalist, Author]
Costumes Design: Maria Linardi
Thanks also to Kiriaki Ramfou [Diffusing of Essential Oils] + Stavroula Georgari [Nutrition Consultant]

Under the Aegis of Istituto Italiano di Cultura di Atene | http://www.iicatene.esteri.it/

Special Thanks to Fondazione Maria Giussani Bernasconi per il restauro d’arte e gli studi umanistici [Varese, Italy]: www.fondazionemariagiussanibernasconi.eu

SPONSORS:
• «Glorious Peleys» | www.gloriouspeleys.com
• «Ampelosofies» liquor store | www.wineillusion.gr

SPONSOR of COMMUNICATION: www.mousikogramma.gr/

ENCOURAGED by 7MNS Music [Spain] | http://7mnsmusic.weebly.com/

DESIGN ~ CONTACT: Anna Stereopoulou
Updates: https://www.facebook.com/events/207570586424049/
Contact: sinetoaeaea@gmail.com | https://annastereoscopic.wordpress.com/

SYN a Cymatic Environment by Anna Stereopoulou©2017
A STEREOSCOPIC perspective of Music and Art©
Official Blog: https://annastereoscopic.wordpress.com/
Official WebSite: http://annastereopoulou.gr/


SYN_AnnaStereopoulou_Poster2017_Final_ENG_smallRes.jpg

%d bloggers like this: